Айдеее, дойде учебната година и всички се завтекохме да водим

...
 Айдеее, дойде учебната година и всички се завтекохме да водим
Коментари Харесай

Наръчник по средно образование

 Айдеее, пристигна образователната година и всички се завтекохме да водим децата към учебните заведения с концепцията, че тия деца нещо ще научат и от там ще просперират неимоверно към по-добро бъдеще, корпоративни върхове и заплати, с които да могат умерено да си разрешат две жилища в разнообразни квартали, обслужвани от Топлофикация (така че когато спрат топлата вода за профилактика в единия, вашето просперирало дете да се реалокира в другия и да му е добре).

С обучение

 Но замисляме ли се защо са всички тези старания? За какво е цялото това ставане рано, подготвяне на здравословни закуски, опънати чорапи, чисти блузи, сресани коси и несесери, изобилстващи от принадлежности. За какво са всички тези тежки чанти, цялостни с учебници?

 За познания, ще кажете вие. Но какви познания? Какво ви е останало на вас от междинното обучение, скъпи родители, за което си костват всички тези старания?

 Аз персонално се пробвах да обобщя всичките си познания, добити в учебно заведение, които ползвам и до през днешния ден. Мисля, че всичко, което съм научила и употребявам, се събира в дребна брошура – и тя може да се разбере и наизусти елементарно от всяко дете, навършило 10 години в границите на три дни. Искам да подчертая, че съм издънка на елитна гимназия, тъй че не гледайте с неуважение на книжката ми, а се запитайте какво знаете повече от мен:

МАТЕМАТИКА

 Математиката е просвета, която ни оказва помощ да си проверим сметката в ресторанта, когато сме няколко фамилии и всяко би трябвало да си сметне личната част. Математиката ни учи да си извадим калкулатора на телефона и да съберем какъв брой бири, чаши вино, шницели, пържени картофи и сокове от праскова сме изконсумирали. Тази сума вадим от сметката и подаваме към идващото семейство. Ако сте били положителни по математика, всички обособени суми, събрани на масата, образуват крайния резултат от сметката плюс седем лв. от горната страна. Това се назовава Теорема на Майко Мила и се ползва в евро, когато сте в чужбина.

Липсата на придвижване се отразява отрицателно на умственото развиване на децата

 Математиката ни учи още да броим до три. Това е умеене, което всеки възрастен човек би трябвало да има, с цел да заплашва с него децата си „ Ако не си оправиш стаята, до момента в който преброя до три, е свършено с теб “. Най-сложното нещо, за което може да ви послужи математиката, е да схванете по какъв начин се пресмята Данък добавена стойност. Оказва се, че това е препъникамък за доста хора и те не мога да вдървен по какъв начин АДЖЕБА се случва това. Ако можете вярно да смятате Данък добавена стойност, вие сте постигнали всичко, което ви би трябвало в математиката и няма накъде да се развивате повече.

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

 Българският език се състои от извънредно доста правила и това постоянно обърква хората. Затова ние сме свели 10 години безполезности и объркващи насоки в елементарна система от правила, с цел да бъдете постоянно грамотни:

а) Никога не слагайте най-после на множествено число буквата „ й “. Никога. Никога, в никакъв случай, в никакъв случай. Дори да го желаете, даже да ви се изпотяват ръцете и да ви се завива свят, в никакъв случай не пишете конвенциЙ, коалициЙ, ешерихий коли и прочие.

б) Не слагайте никакви запетайки в никакъв случай. Ако сложите неправилна запетайка ще ви обвинят че не знаете къде се поставят запетайки и ще ви се смеят. Запетайките са подло нещо. Хората ви споделят да слагате запетайка постоянно пред „ че “ обаче това също не е правилно разбирате ли. А в случай че някой забележи че не слагате запетайки постоянно можете да твърдите, че сте стихотворец. За образец предходният абзац е без никакви запетайки, видяхте ли, че изобщо не забелязахте.

в) За всичко останало, апелирам, ползвайте спел чек. Това е функционалност на компютъра ви. Ако пишете през телефон – също. Понякога се получават неуместни моменти, в които сте желали да кажете на някоя майка, че е досадница, а пък телефонът ви я назовава „ докладна “, само че по-добре по този начин, в сравнение с да пишете необразовано.

ГЕОГРАФИЯ

 Географията е просвета, която ни оказва помощ да разберем къде ни се върви на отмора. Според Географията, съществуват места, обозначени като Великите географски открития. Това са трите ръкава на Халкидики, Сицилия, Лондон, Венеция и Дубровник. Всяка година милиони смели откриватели си взимат отпуска и със заделените пари отпътуват да ги откриват отначало и отначало. От географията помня, че на всички места, където ми стъпи кракът, има руди и въглища от най-различно естество, само че това ни минимум не ми е помогнало да се оженя, нито да основа другарства и още занапред предизвестявам дъщерите си, че вероятността някой да ги попита на среща „ А на теб кое ти е най-любимото находище на алена руда? “ е безусловно минимална.

ИСТОРИЯ

 Ето, това към този момент е сериозна просвета, от която помня ужасно доста неща. Мисля, че мога напълно умерено да описвам цели три страници цялата история на България, само че няма да ви омръзвам. От историята би трябвало да знаете и евентуално знаете следните неща: Първо пристигнал хан Аспарух през 681 година и се открил нейде в близост. Десет хана по-късно към този момент имаме царе (и сме на три морета, само че за малко). Това, което би трябвало да запомните е, че в случай че владетелят е хан, значи още не сме християни и евентуално купоните са били много по-разюздани. Ако владетелят е цар, нещата към този момент са цивилизовани, понатрупали сме имане и имаме книжовност. Добре е да имате обичан цар. Моят е Иван Асен II.

 Целият този разцвет свършва през 1396 година, когато падаме под турско иго. В образователен проект петстотин години минават в почти два урока и половина и скачаме на Освобождението. Тук научавате, че Левски, Раковски и Ботев не са тимове, а революционери. Освобождението идва и се зареждат една върволяк министър-председатели плюс няколко царе плюс две международни войни и ужасно доста детайлности, които работят депресиращо, тъй като сме на два пъти от страната на губещите и ни взимат всичко, каквото могат – земи и пари, само че ни изпращат тирания, а след нея внезапно всичко става доста неразбираемо и противоречиво и към този момент сме толкоз комплицирани, че не сме сигурни в изгодите на историята. Световната история, обаче, не е част от историята, тъй като научаваме нещо от нея чак когато отидем на екскурзия в Рим или Париж, та ни се коства напълно разумно да е дял от географията.

ЛИТЕРАТУРА

 Литературата е предмет, който е прочут с това, че няма нито един възпитаник, който да харесва даже една книга от конспекта в границите на цялото си приблизително обучение. Всички създатели по литература са деликатно подбирани по този начин, че да харесват единствено на възрастни хора и чак когато човек стане на 30 и стартира да попада на книгите от учебно заведение, стартира да открива тяхната хубост и великолепие. Сърцето, мозъкът му и прочувствената му настройка са към този момент готови за рев и дълбока меланхолия над „ Майце си “. Всяко прочитане на „ На браздата “ „ Градушка “ или алманах на Йовков води до ужасно обезсърчение и отвод от екзистенца. Затова считаме, че предметът литература би трябвало да бъде занимателен с двайсет години и преподаван на работното място за по-голям резултат.

БИОЛОГИЯ

 Биологията в учебно заведение е предмет, който служи за похищение на вниманието. Докато учат какво е зелена еуглена (или най-малко се чака от тях да го научат), на подрастващите им се случват напълно действителни биологични неща като пубертет, акне, порастване на гърди, първи секс… Най-неочаквано идва цикълът или окосмяването на най-различни места, само че никой не ти изяснява за какво. Човек ще рече, че сме зелени еуглени.

ФИЗИКА

 Физиката е предмет доста непосредствен до магията. Той се пробва да ви изясни за какво когато се огледате в лъжица, лицето ви се вижда наопаки, само че не постоянно. Има лъжици, в които лицето ви се вижда напълно обикновено, а пък в Матрицата лъжицата дори не съществува и човек в действителност се обърква с толкоз доста лъжици.

Какво е да си начален преподавател?

 По физика научавате неща, които би трябвало да приемете на доверие, тъй като нито можете да ревизирате, нито можете да разберете – като да вземем за пример, че вселената е безкрайна, само че по едно и също време с това се уголемява и явно става все по-безкрайна от, да речем, предходната година. Единственото, което можете да ревизирате по физика е, че светлината пътува по-бързо от звука, тъй като първо виждаме мълнията, а след това чуваме гръмотевицата. То е същото като опита, при който първо виждаме че сладоледът в магазина е приключил, а чак по-късно чуваме децата по какъв начин стартират да пищят.

ХИМИЯ

 Химията е предмет, касаещ най-скучните неща на планетата и защото не можахме да открием нито едно забавно нещо по химия, което да си заслужава да споделим с вас, ще ви кажем две неща, които няма да ви кажат в учебно заведение:

 Всички гримове могат да се махнат с мляко за разчистване на грим без трайните червила, които се махат с почистващи средства на мазна основа – олио да вземем за пример. Бебешките мокри кърпи могат да почистят всичко отвред. Дори перманентни маркери от кадифена рокля. Поради тази причина, гледайте да не ги ползвате върху бебета.

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

 Изобразителното изкуство е предмет, който ви преподава най-важните житейски уроци в живота, тъй че внимавайте доста: Първият урок е, че нямате кой знае какъв гений за каквото и да е и по тази причина стомните и натюрмортите ви се получават толкоз грозни. За задачата, като всяко друго нещо в тоя живот, ще би трябвало да нарисувате най-малко 170 стомни една след друга, с цел да се научите да ги вършиме добре.

Вторият урок е, че хората са лицемери и никой няма да пристигна и да ви редуцира тъгите като ви каже „ Брат, стомната ти е отвратителна. Направи друга “

И третият урок е, че в случай че майка ви си закачи стомната ви в рамка в хола, това нищо не значи. Освен, че ви обича. Така че – от всички предмети, най-вече ви предлагаме изобразителното изкуство и несъмнено

МУЗИКАТА

 Това е единственият предмет, при който учителят може да прави нещо крепко – в тази ситуация да свири на инструмент. Карайте го да ви изнася дълги концерти, да ви пее и свири и се възползвайте от добре прекараното време с него.

12 известни предмета, идеални за частни уроци

 От мен е това. Един справочник по приблизително обучение. И в случай че е правилно, че образованието е прозорец към света, то този свят не е чак толкоз комплицирано нещо. Кажете го на децата си и им кажете, че са безусловно в положение да го завладеят, без значение какво им споделя учителката по география.

Автор: Елисавета Белобрадова

Инфо: www.maikomila.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР